Konyhasós vizek.

Egy külön fajta ásványvíz a konyhasós vizek; ezek hatása az előbbiekéhez hasonló, s ha konyhasótartamuk 1000 részben kevesebb 15-résznél, akkor gyöngéknek, ha pedig több, akkor erőseknek nevezzük. Az elsők közül való nálunk a mehádiai, alsó-sebest, csízi vizek; külföldön a kissingeni (mely helyett a mi cigelkai Lajos-forrásunk vize használható jó sikerrel), kreuznachi, dürkheimi, halli, krankenheili, cheltenhami, badenbadeni, wiesbadeni vizek. Erős konyhasós meleg vizek nálunk nincsenek. Németországban ilyenek a nauheimi és a rehme-oeynhausen: források. Hideg erős konyhasós viz már nálunk is (különösen Erdélyben) sok van, ilyen p. a vizaknai, szóvátai, f.- bajomi, sz.- udvarhelyi, polhorai, marosújvári stb. viz. Ausztriában Aussee, Gmunden, Ischl; Németországban Reichenhall (bajor), Suderode (porosz), Greifswald (Pommeránia) stb.